Dláta pre rezbára

Dláta pre rezbára M-SteinAk ste budúci rezbár a plánujete vyrezávať, budete sa musieť rozhodnúť, aké nástroje budete používať. Mnohí si myslia, že na začiatku stačí používať obyčajné a lacné dláta, pretože drahšie si rezbár môže dovoliť, až keď sa zdokonalí. To sa však veľmi často už nestane. Prečo? Pretože nekvalitné dláta dokážu aj talentovaného rezbára odradiť od práce, takže skončí skôr, než by skutočne s drevorezbou začal. Je to podobné, ako keby ste dieťaťu povedali, že mu struny na husle kúpite až vtedy, keď sa na nich naučí hrať. Áno, platí stará múdrosť, že dláta nerobia rezbára. Avšak taktiež platí, že bez dobrých dlát nikto dlho vyrezávať nevydrží. Jednoducho preto, že nekvalitné dláta nerežú, kazia podobu diela a nevytárajú príjemný zážitok z práce. Preto odporúčame, aby rezbár začiatočník používal čo najlepšie, profesionálne dláta. Radšej nech si ich na začiatok kúpi len zopár. Je to vždy lepšie, ako mať veľa dlát, ktoré sú nepoužiteľné. Dobrý rezbár dokáže aj s malým počtom dlát dosiahnuť krásne výsledky. Taktiež platí, že nekvalitné dláta sa rýchlo tupia a práve s tupým dlátom sa ľudia najčastejšie porežú. Je to spôsobené tým, že keď chce rezbár odstrániť kúsok dreva, musí vynaložiť väčší tlak na dláto, a tým nad ním stráca kontrolu. S ostrým dlátom dokáže rezbár pracovať jemne, bez použitia zbytočného tlaku, a vďaka tomu pracuje bezpečne. Výber dlát pre rezbára je daný štýlom práce, na ktorú sa zameriava. Iné dláta potrebuje rezbár pre vyrezanie drobného reliéfu, iné pre vyrezanie veľkej sochy z pňa. V tejto otázke Vám vieme poradiť, ale až na základe osobného rozhovoru. Čo sa týka značiek, ktoré by mal budúci rezbár pre svoju prácu uprednostniť, ponúka sa mu pestrá paleta výberu. My uprednostňujeme dláta slovenskej výroby. Jednoducho preto, že sú naše a sú veľmi kvalitné. Máme na mysli dláta značky M-stein, ktoré vyrába pán Peter Meszáros z Košíc. Jeho dláta sa vyrovnajú európskej, možno svetovej špičke. Každý rezbár ocení, že sú vyrábané z vynikajúcej nástrojovej ocele a sú osadené rúčkami z tvrdého hrabového dreva. Pracujeme s nimi už viac ako 25 rokov a stále sme veľmi spokojní. Ak by ste chceli predsa len vyskúšať zahraničnú kvalitu, odporúčame Vám švajčiarske dláta Pfeil, alebo nemecké dláta Kirschen. Samozrejme, ak by ste sa niekedy dostali k značke S. J . Addis, neváhajte a kúpte si ich. Sú to anglické dláta, ktoré sa už niekoľko desaťročí nevyrábajú, ale určite Vás nesklamú. Podmienkou však je vedieť dláta nabrúsiť a udržiavať ich nabrúsené. Ak to rezbár nezvládne, nepomôžu mu ani najlepšie dláta na svete. Okrem uvedených značiek nájdete na trhu aj iné, ktoré sme nespomenuli. Zmienili sme sa len o tých, ktoré sme vyskúšali a preverili ich kvalitu. Prajeme Vám radosť z práce.