Črpáky a drevený riad

ručne vyrezávané drevorezby od rezbáraMohli by sme povedať, že vyrezávanie črpákov tvorí samostatnú a veľmi pestrú kapitolu rezbárstva. Existuje totiž mnoho druhov črpákov z rôznych častí Slovenska a tiež viac spôsobov ich výroby. Samozrejme, aj v použití drevín vládne veľká pestrosť. V našom ateliéri vyrábame črpáky prevažne z lipového a smrekového dreva, pričom pohár je smrekový a rúčka lipová. Okúvame ich mosadznými, medenými, prípadne drevenými obručami. Poháre sú vyrábané tradičnou debnárskou technikov podobne, ako sa vyrábajú sudy na víno. Jedná sa o skladanie viacerých častí dreva do jedného celku. Žinčica ani voda cez ne nepreteká, sú upravené prírodným olejom, takže sa dajú hneď používať. V prípade potreby ich vieme aj údiť, čím získavajú špecifickú vôňu a pri pití žinčice nás v myšlienkach prenesú o desiatky rokov do krásnej minulosti našich predkov. Výška pohárov je 9cm, vonkajší priemer 11cm. Rúčka je vysoká podľa motívu drevorezby. Napokon naše črpáky dozdobujeme vypaľovaním chalúpok na pohľadové strany pohára. Celková podoba a výzdoba črpáku je vecou dohody.

Ručná práca rezbára
 

Galéria drevorezieb

  • Črpák – medveď a pastierČrpák - medveď a pastier
    Črpák je vyrezaný z lipového dreva (rúčka) v kombinácii so smrekom (pohár). Priemer pohára je cca 12cm. Črpák je okutý mosadznou obručou a upravený kuchynským olejom. Je plne funkčný. Dekorácie dotvárajú vypaľované kvety.
  • Drevený riad – Črpák s bačom a ovečkouDrevený riad - Črpák s bačom a ovečkou
    Náš črpák má rúčku vyrezanú z lipového dreva, samotný pohár je smrekový. Jeho výška i priemer v hornej časti je 10 cm. Rúčka ho prevyšuje podľa motívu, ktorý je na nej vyrezaný. Je okutý medenou obručou, ale používame aj mosadznú, či drevenú. Črpák má kvalitne ...
  • Drevený riad – Miska oválna s ornamentomDrevený riad - Miska oválna s ornamentom
    Vyrezávaná miska je vyrobená z lepeného a suchého lipového dreva. Má elipsovitý tvar a na okrajoch je dekorovaná ornamentami. Po dokonční sme ju natreli olejom, aby bola odolnejšia voči vode a mastnote. Je vhodná predovšetkým ako podnos pod ovocie, zeleninu, pečivo či mäso. ...